Tuesday, November 23, 2010

all glued up!


i am making hair clips and pins with scrap fabrics ;)

korang guna gam apa eh nak glue? pasal banyak gam kat luar sana dan macam mana nak padankan glue dengan craft korang..

above,im using epoxy glue,dia lekat sangat kuat tapi it takes 24 hours for the glue to dry properly.

kalau guna gam UHU pada klip metal dan kain saya rasa tak kuat,memandangkan yelah,klip tu nanti kan nak buka tutup so dia keta tahan lasak.

hot glue gun?saya ada..tapi kalau guna nak lekat kain felt sesama mereka,rasanya takde masalah,tapi kalau kelip rambut ke felt rasanya lagi senang tanggal

saya selalu test dulu keutuhan klip rambut yang saya buat lepas dah gam,saya cuba tarik sikit dan rentap sikit tengok sama ada dia boleh tanggal atau tak

tak syok la kalau buat klip rambut nanti di jual pada orang tertanggal pula embellishment nye kan?

hari tu saya jumpa satu blog craft menerangkan pasal different kind of glues for which purpose,saya dah lupa apa linknya,sangat berguna untuk semua crafter :)

p/s: epoxy glue boleh di beli di kedai hardware saja,saya beli yang kena mix 1:1 tu,dia datang dengan 2 tubes and a spatula,the smell is horrible,make sure ur room is well ventilated while using any kind of glue ye :) , and keep away from children.

1 comment:

okinokiyo said...

i use craft glue utk topi mad hatters. ada satu tu super tacky. brand apa tah. ada kat art friend Gardens. In fact ada banyak jenis glue kat situ!! No smell, and dia tulis, good for fabric, felt, wood! Kering in 2 hours. Harga RM3 ++. Next time turun KL gi Art friend (ps-bwk duit banyak2 :p)