Wednesday, December 30, 2009

*making DIY fabric label*

(schedule entry,aip menatang ni kul 2 pagi boleh?)

for a cheapskate like me,i prefer doing it myself

memang ada jual woven label kat luar sana,minimum 3000 pieces,for RM600

i dont have the money yet,so i make myself a smaller quantity

memang ada pernah tempah di web utuk label murah ni,tapi saya nak juga buat sendiri,puas hati :)

radas dan bahan:

1. iron transfer paper

i used HP brand,as my printer pun hp,make sure printer inkjet,bukan printer laser tu. ink kalau yg baru eloklah,tapi pasal saya ialah cheapskate saya guna yg refill catridge..bahahaha!

i bought exactly macam ni, RM58 for 12 keping..

2. twill tape


twill tape tu macam ribbon kain warna putih tu..saya akan print atas tape tu nanti

2.image software

kalau korang mahit guna photoshop silakan,saya tak tahu..saya gun aphotoscape aje..heheh

3. microsoft publisher

pasal ada buat label kat situ.

4. ketekunan dan kesabaran..

BahaahhHahaa


Cara-cara:

ok,mula-mula design label korang macam mana yang korang nak,saya design kat photoscape saja


bila dah puas hati dgn design, kita save design kita tadi

kita buka pula microsoft publisher ye murid-murid


click pada label,dan pilih black size

banyak size boleh pilih

saya pilih saiz 6x2 cm kalau tak silap


dah pilih saiz,kita click insert > picture

ambil design picture kita buat kat photoscape,lepas tu invert horizontal (bila kita iron kat atas tape,dia jadi macam mirror image la)

lepas tu click print preview



tadaaaa..otomatik windows publisher susun utk kita ikut saiz yg kita pilih

test print kat paper putih biasa dulu,proof read mana tau ada typo ke apakan,saya dengan typos meamng ibarat pinang di belah dua.

puas hati? print atas transfer paper

make sure tukar jenis paper kat printer properties to hp premium paper atau kalau ada iron on transfer paper,printer saya tade,so saya set hp premium paper.

quality ink set to best.



dah print kita potong ikut lebar saiz tape twill tu.



terbalik kan tulisan biar atas tape, iron pada kepanasan sederhana..korang gosok-gosok sikit,kasi lama sikit..jangan panas sangat,nanti tulisan cair..agak-agak dah melekat transfer paper tu,korang peel backing paper perlahan-lahan



see?pasal tu kena invert horizontal,bila kita iron dia mirror image balik gambar tu :)



memang chomel la label saya ni (matilahh minta pujik ni...hahaha) <--- tanya orang sabah apa maksud minta puji ye..heheh
siap dan boleh di gunakan :)



and yes,my label is washable

selamat mencuba

p/s:: sape ada duit tu,takyah la susah2 buat sendiri,pegi je lah tempah..bahahah!

p/p/s:: all my craftastic tutorial akan diletak di 1superkids,saya adalah salah seorang columnist, Kak Lina, mulai tahun hadapan saya akan lebih aktif di 1superkids. itu janji saya.undilah saya..ehh etiba plak ni.

Photobucket

moh.meriahkan 1superkids :)



Chomel Nursing Cover

DSLR strap slipcover!RM15 only!

29 comments:

euphoria said...

tips yang sgt berguna!!! Amat2 dihargai! :)

Ms. TaroAthirah said...

nice one :)

cantek design. tapi kali ni tade phone number eh?

Cikpid said...

kamu hebat!!

label sendiri..yang di buat sendiri..

inilaa generasi hebat!! eceh..

e.l.i.s.s.m.i.e said...

aku tadak produk macam mana nak buat label ni.kalo zaman sekolah patutnya aku tau idea ni, bleh buat label kat baju aku utk antar dobi, ni main marker tulis kat baju sebab takut tertukar.hiks

eh, kalis air yer label ni?

precious innocent said...

rajin tul la dila nie...

'ya allah, mintak2 la baby aku nie gegirl. nak order NC dgn personalise label.. hoho'

-mama emma®-

Elyn said...

wow teror kamo dilla!! tak terpikir akak mende alah tu leh buat sendiri. hiks nmpk sgt kekayuan aii ekekek

Jiji said...

SMART NYAAAAAAAA!!!!!!!!!!!!!!! lepas ni ko boleh amik tempahan buat benda ni ko!!

aNnAsUe'G said...

sgt best ok! excited sampai rasa mcm nak ade label sendirik! tp tatau nak tampal kat mane. haha!

Maya said...

wah wah! nice one!

lin said...

pos kt sya 1 label ni boleh?hahaha..dlu time beli ngan dilla takde lagik label ni.kahkahkahkah

Mrs.R @ Emi said...

COMELLL SGTTTT!!!

nasuha ahmad helmi said...

sangat berguna tutorial ni..terima kasih sebab sudi share! =)

mamarempit said...

tahniah.....boleh ditiru care dila ni...boleh kan???

aZeeMaH said...

ye sgt kreatif!

bila nk upload gambar kita berdua ye?'hhuhuhuhuh

aZeeMaH said...

ye sgt kreatif!

bila nk upload gambar kita berdua ye?'hhuhuhuhuh

Nadiah Sidek said...

mmg comel pun label tu!

arin said...

comel..!

Anasfadilah said...

euphoria:: majulah label DIY untuk kita

tira::i found it not practical nak tulis no tepon,so letak web add,nampak mcm pro wth..hahah

cikpid:: tak hebat selagi tak kaya juta2..hahaha!

eliss::sama lah kita,duk asrama tulis guna marker je belakang baju,mencacatkan betul..ye label ni washable,hantar dobi insyaAllah selamat.

kak emma::saya bukan rajin mana pun,cuma saya takde duit nak tempah,kalau ada duit,dah lama tempah...hehehahahaha.

kak elyn::sekarang udah tahu,bisa buat sendiri aja ya buk ya :D

jiji::aku harap aku boleh amek tempahan,tapi tangan aku dua ajaaaa!!wawawawa

annasujie:: boleh tampal kat baju aidan,kat tudung,kat mana-mana rasa nak,mark ur territoy using ur own DIY label..hehehe

kak maya :: tima kasih :)

lin:: hehehe..dulu tak terpikir nak buat sendiri la lin...sowy sangat

emi::terima kasih,nanti pi nuffnang friso event kan?harap dapat jumpa :)

nasuha::its my plesure,ada ilmu sikit kita kongsi sama2,supaya lebih berkat gituu..heheh

mamrempit::memang saya letak disini supaya org boleh tiru..hehehehe..tiru je saya tak kisah :)

tapi jgn la tiru nama kedai..hahahah

kak lina::Kak ina ingatkan baru saya teringat..tungguuu,nanti i upload kat fb :D

kak arin::terima kasih :D

azzamoro said...

coola dila.. u mmg kreatif..

djarikreatif said...

tabik springgg...toin..toin..toin..kreatif..

Miss BumbleBee said...

coolness.

actually, instead of ONLY label, this can be another product - combine felt stuffs with 'notes' mcm label ni. tetiba lotsa ideas lingering on my mind. and tetiba i missed paper crafting.

proud of u cuzzen.

Anasfadilah said...

azza::terima kasih,ALhamdulillah :D

aida::haahah..kelakarla..ada bunyik spring..tointointoin...kihkihkih

kak yan:heheh..bab nota-nota cinta memang bes kan..kat tumblr byk sords yg best :D

Nuno Lady said...

admire your desire!!.. Kena belajar ni..
ganbatte ne (good luck!)
Saya pun mula berkarya online pun dengan product nursing cover..

Feel free to drop a line on my crafts :) all the way from tokyo
Fit:http://japanesecotton.blogspot.com/

Yati said...

Anasfadilah,
bagus. Thanks sebab share tutorial buat label ni.
Cuma transfer paper tu, tak tau nak cari kat mana.

Ms. TaroAthirah said...

yati::boleh cari kat kedai komputer atau direct ke kedai Hp..tanya dia ada tak jual iron on transfer paper,biasanya kedai jula printer,ink catridges ada

Yati said...

Ms. TaroAthirah,
oo ye ke? Thanks ye sebab bagitau.

BoeyJoey said...

Wow, looks very profesional! Thanks for the tutorial :-D

si kurus said...

hehe good2 kak erin dh pndi wat label sendiri :)

Liza A. said...

kat mana kak cari twill tape tu...?